research note

Rahan rooli verkottuneessa vieraanvaraisuudessa

Mitä merkitsee verkottuneen vieraanvaraisuden tarjoaminen hintalapulla varustettuna? Miten rahan läsnäolo jäsentää jakamista- ja yhteiskäyttöä tukevien verkkopalveluiden välittämää sosiaalista vuorovaikutusta? Millaisia kriteereitä käytetään Airbnb-vieraiden valikointiin, millaista kanssakäymistä heidän kanssaan pidetään toivottavana ja millaisia syrjiviä käytäntöjä näistä toiveista voi seurata?

Esittelin CSCW 2015 -konferenssissa Tapio Ikkalan kanssa kirjoitetun artikkelin Monetizing Network Hospitality: Hospitality and Sociability in the Context of Airbnb. Se on alustava vastauksemme yllä oleviin kysymyksiin rahan merkityksistä jakamistaloudessa.

Artikkeli on vapaasti saatavilla ACM:n Digital Librarysta. Abstrakti löytyy tämän kirjoituksen lopusta.

Teemassa riittää tutkimuksellista ruodittavaa vielä pitkäksi aikaa, joten lisää on tulossa. Jos jakamistalous ja/tai CSCW-tutkimus kiinnostavat, kannattaa kurkata myös Matin CSCW 2015 -konferenssiraportti sekä Rajapinnassa aiemmin julkaistut pohdinnat verkottuneesta vieraanvaraisuudesta, jakamistaloudesta, paikallisyhteisön vaihtotoiminnasta ja kiitollisuudenvelasta.

Abstrakti: We present a qualitative study of hospitality exchange processes that take place via the online peer-to-peer platform Airbnb. We explore 1) what motivates individuals to monetize network hospitality and 2) how the presence of money ties in with the social interaction related to network hospitality. We approach the topic from the perspective of hosts — that is, Airbnb users who participate by offering accommodation for other members in exchange for monetary compensation. We found that participants were motivated to monetize network hospitality for both financial and social reasons. Our analysis indicates that the presence of money can provide a helpful frame for network hospitality, supporting hosts in their efforts to accomplish desired sociability, select guests consistent with their preferences, and control the volume and type of demand. We conclude the paper with a critical discussion of the implications of our findings for network hospitality and, more broadly, for the so-called sharing economy.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: