publication

Verkottunut vieraanvaraisuus ja käyttäjätilien yhteiskäyttö

Verkkopalveluja suunnitellessa käyttäjäksi oletetaan tavallisesti yksilö. Varsinkin jakamistalouden kohdalla tämä oletus ominpäin toimivasta käyttäjästä on ongelmallinen, sillä tilat, tavarat ja arki ovat usein yhteisiä ja jaettuja.

Sohvasurffaajia kodeissaan majoittavat pariskunnat, perheet ja kämppikset jakavat usein Couchsurfing-käyttäjätilejä: Koko kotitalous koordinoi verkottuneen vieraanvaraisuuden tarjoamista yhden, yhteisen profiilin kautta. Se ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta, sillä vaikka Couchsurfing antaa käyttäjille mahdollisuuden profiloitua monihenkiseksi kotitaloudeksi, tätäkään palvelua ei ole erityisemmin suunniteltu yhteiskäyttöön. Tutkimuksessani kävi ilmi, että monihenkiset kotitaloudet kohtaavat haasteita muun muassa useamman henkilön esittelemisessä profiilisivullaan sekä vierailuihin liittyvän viestinnän koordinoinnissa.

Verkottunutta vieraanvaraisuutta ja käyttäjätilien yhteiskäyttöä käsittelevä artikkelini hyväksyttiin vastikään julkaistavaksi ensi helmikuussa järjestettävässä CSCW 2014 -konferenssissa. Artikkelin ennakkoversio (pdf) on saatavilla linkin takaa. Tässä abstrakti alkupaloiksi:

This paper examines account sharing in the context of networked hospitality exchange. I discuss the dynamics of account sharing based on a qualitative interview study with multi-person households who offer to host visitors via Couchsurfing.org. Findings reveal that multi-person households that engage in account sharing face several
challenges, including presenting multiple people in one profile, coordinating negotiations over access to domestic space, and representing in a fair way the reputation hosts have accumulated together over time. Amidst the rising
rhetoric of a ‘reputation economy’, this paper calls for engaging the inclusions, exclusions, and inequalities that reputation metrics may renew or create, especially if they fail to acknowledge people’s account sharing practices. Furthermore, this paper encourages adopting a design focus beyond individuals in order to support maintaining shared accounts and interacting with others through them. The findings have implications for a variety of hospitality exchange services and other online systems.

ps. Terveisiä Kaliforniasta! Olen Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä, tutkijavaihdossa ensi toukokuun loppupuolelle.  Keskityn täällä tutkimaan jakamistalouteen lukeutuvia, sosiaalista vaihtoa tukevia verkkopalveluita ja niiden käyttöön liittyviä sosiaalisia vuorovaikutuksia. Kuulumisiani voi seurata aika ajoin Tutkijat maailmalle -blogista.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: