research note

Elämä numeroina

Tänä keväänä pohdituttaa ja puhuttaa Quantified Self. QS on brändi, liike ja/tai yhteisö, johon osalliset ovat eturintamassa keräämässä dataa arkisesta toiminnastaan, analysoimassa elämäänsä datavetoisesti ja pyrkimässä kokeilujensa pohjalta tekemään parempia omaa elämäänsä koskevia päätöksiä.

Huhti-toukokuun vaihteessa Pariisissa järjestetyn CHI-konferenssin ohjelmaan sisältyi Personal Informatics -workshop, jonka paperit käsittelevät tai sivuavat Quantified Self -teemaa monin tavoin. Esittelin workshopissa HIITin tutkijoiden ja Scoopinionin perustajien yhteisvoimin kirjoittaman positiopaperin (pdf), jossa pohdimme, miten verkkokäyttäytymisestä kerättyä dataa voitaisiin tuoda paremmin niiden ulottuville, joiden toimintaa data kuvaa.

Samojen ajatusten pohjalta pidin HIITissä huhtikuun loppupuolella järjestetyssä seminaarissa lyhyen puheenvuoron (pdf) siitä, miten dataa voitaisiin hyödyntää voimauttavan itsereflektion mahdollistamiseen. Voisiko QS-ajatusten valtavirtaistaminen olla kaivattu keino nytkäyttää  usein jumiutuneilta tuntuvia yksityisyyskeskusteluja eteenpäin?

Omat ajatukseni tämän teeman tiimoilla ovat vielä aivan alkumetreillä. Niitä kehitellessä on kiinnostavaa lukea hyviä blogipostauksia esimerkiksi siitä, kuka kuuluu QS-yhteisöön, missä kulkevat jäsenyyden tai osallisuuden rajat, ja ketkä puuttuvat? Äskettäin järjestetystä Quantified Self Europe -konferenssista löytyy myös koko joukko kiinnostavia yhteenvetoja (esimerkiksi 1, 2, 3, 4).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: