education

Vinkkejä sosiaalisen median käyttöön opetuksessa

Sosiaalinen media on kuluneen kymmenen vuoden aikana muodostunut keskeiseksi viestinnän työkaluksi niin arjessa kuin työelämässä. Verkon erilaisia alustoja ja työkaluja voi helposti käyttää myös opetuksen osana ja materiaalina. Kirjoitin viime viikolla Avoimen yliopiston Avoimen Verkot! -blogiin kirjoituksen “Viisi vinkkiä sosiaalisen median käyttöön avoimessa yliopisto-opetuksessa” – tässä aiheesta teaser myös Rajapintaan!

Keskustellessa muiden opettajien kanssa tulee usein ilmi, että sosiaalisen median ja uusien verkkoalustojen käyttö koetaan helposti kovin vaikeaksi ja monimutkaiseksi, ja tuntuu ahdistavalta pysyä kärryillä kaikista eri palveluista. Tärkeä muistutus olisi kuitenkin se, että valtaosa sosiaalisen median palveluista on huomattavasti käyttäjäystävällisempiä kuin esimerkiksi Moodle ja muut kurssialustat. Tilin perustaminen käy minuutissa-parissa ja perustoiminnot on tehty helpoksi.

Ja toisaalta, vastuuta on pakko opetella luovuttamaan myös opiskelijoille. Olemme tilanteessa, jossa uusia palveluita pulpahtelee verkon kätköistä harva se päivä, eikä kaikkia voi läpikotaisin tuntea. Silti opiskelijoille voi antaa mahdollisuuden niitä kokeilla ja opettajana ehkä vain tyytyä ihailemaan tuloksia. Kirjoitinkin muutaman tehtäväidean listaan silti myös siitä näkökulmasta, että vastuu alustan valinnasta ja opettelusta on opiskelijoilla.

Verkossa toimiessa toki avoimuuden ja datan omistussuhteiden kanssa täytyy olla hiukan varpaillaan; useimmissa palveluissa paljon aineiston oikeuksista siirtyy palvelun omistajalle ja sisällöt saattavat päätyä monenlaiseen käyttöön. Näkisin siti avoimuudessa kaksi ehdotonta hyötyä: ensinnäkin se tuo tekemiseen mukaan julkisuusaspektin, danah boydin sanoin näkymättömän yleisön, joka kannustaa tekemään ehkä hiukksen parempaa matskua kuin vaikkapa luentopäiväkirjaan opettajalle. Toisaalta palveluiden kautta tulee harjoiteltua tärkeitä kansalaistaitoja tulevaisuutta varten – verkon tuntemuksesta on nykyään hyötyä alalla kuin alalla, samoin siitä, että osaa asettaa sanansa julkisuuttakin kestävällä tavalla. Eikä avoimen tiedon lisääntymisestä taatusti haittaakaan ole.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: