reflection

Teknologian tutkijoiden omat teknologian käyttötavat?

Minua haastateltiin jokin aika sitten tietotyö-aiheiseen blogiin työskentelytavoistani ja teknologioista, joita työssäni käytän. Haastattelun pohjalta jäin miettimään enemmänkin omia työnteon tapojani ja teknologian hyödyntämistä – missä kaikessa olisi parantamisen varaa? Jokainen tutkija törmää nykyään näihin kysymyksiin, mutta olisi kiinnostava tietää verkkoviestinnän ja viestintäteknologian tutkijoiden, näiden asioiden ammattilaisten, näkemyksiä omista työnteon tavoistaan. Onko suutarin lapsella kenkiä? Mitkä ovat rajapintalaisten parhaimmat vinkit tietoähkyn hallintaan, eri teknologioiden käyttöön ja medioiden seuraamiseen?

4 comments

  1. Juuri tällä hetkellä on kyllä hyvin suutarin-lapset-ei-kenkiä-olo, 111 täbiä auki selaimessa. Käytössä on kyllä kaikkea mahdollista Delicioussista Netvibesiin ja ReadLateriin, mutta sisältöä vilisee silmien ohi sillä tahdilla, että perässä pysyminen on hankalaa. Esim. Delicioussista on muodostunut pohjaton kaivo, josta ei välillä itsekään löydä enää mitään. Tiedostan, että paras konsti saada luettua joku juttu verkosta on lukea se ihan saman tien kun sen avaa. Harkitsen 2 tunnin selaimentyhjennyssession sijoittamista perjantai-iltapäiviin.

  2. Suutarin lapsi kävelee käsillään.

    Tietotyöhyvinvoinnin kannalta mulle tärkeimpiä ovat (1) priorisoitu 2kk-suunnitelman sisältävä tiedosto desktopilla ja (2) pelkän paperikalenterin käyttö. Kun miettii kunnolla, mikä on tärkeää, eikä anna muiden täyttää kalenteriaan (kalenteri ei ole täyttämistä varten, vaan muistamista varten), on yllättävän paljon iisimpää ehtiä oleellinen ja olla hukkumatta siihen tunteeseen, ettei aika riitä.

    Teknologiaosastolta monimanneryhteistyötä tekevän tutkijan tärkeimmät apulaiset ovat Skype ja Dropbox. Kuulumisten seuraamisen ja kiinnostavien juttujen muistamisen kannalta tärkeimpiä ovat Twitter, GReader, Evernote ja Pinboard. Ja sitten tietysti päivittäiseen pakkiin kuuluu myös Stickies-muistilappu, jossa on se kaikkein akuutein todo-lista.

  3. Vielä jatkona edelliseen: erityistä parantamisen varaa ois kyllä niissä ihan perusasioissa eli järkevässä viitteiden hallinnassa ja fiksun systeemin luomisessa siihen, miten järjestelee talteen ne artikkelit, joihin aina palaa ja viittaa! Erinomaiset vinkit tähän on tervetulleita!

    1. Viitteidenhallinta on ehkä ainoa, mikä täällä on kuosissa! 😉 Oon ollut Zoteroon suht tyytyväinen, joskin joitain kirjaviitteitä se ei osaa tehdä ihan formaatin mukaan. Mutta lähteet on aina siellä jemmassa ja kansioituna (projektin tai artikkelin mukaan), ja Firefox-lisäosa toimii yleensä ihan kiitettävästi. Ryhmäkansioita voi myös jakaa tutkijaryhmän kanssa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: