research note

Airi Lampiselle ja Vilma Lehtiselle Outstanding Author Contribution -palkinto

Emerald Literati Network Awards for Excellence on myöntänyt Rajapinnastakin tuttujen Airi Lampisen ja Vilma Lehtisen artikkelille “Media Choice and Identity Work: A Case Study of Information Communication Technology Use in a Peer Community” Outstanding Author Contribution -palkinnon. Raati kehuu artikkelia yhdeksi vaikuttavimmista vuonna 2014 näkemistään tutkimuksista.

Artikkeli tarkastelee teknologiavalintojen käyttöä sosiaalisen identiteetin rakentamisessa ja opiskelijayhteisön yhteenkuuluvuuden ylläpitämisessä. Kirjoittajien esittelemän tapaustutkimuksen tuloksissa korostuu, että verkkovuorovaikutuksessa tapahtuva ja kasvokkaisissa kohtaamisissa tehtävä identiteettityö ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa opiskelijayhteisön arkisessa toiminnassa.

Artikkeli on julkaistu Studies in Media and Communication -julkaisusarjassa vuonna 2014. Sosiaalipsykologian alumnit Lampinen ja Lehtinen kirjoittivat artikkelin yhteistyössä Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä, professorina toimivan Coye Cheshiren kanssa. Artikkeli sisältyi Lampisen väitöskirjaan. Siinä esitelty tutkimus tehtiin Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä osana OtaSizzle-projektia.

Tässä vielä artikkelin abstrakti maistiaisiksi:

Media Choice and Identity Work: A Case Study of Information Communication Technology Use in a Peer Community

Purpose This study analyses how media choices can be used in the construction of social identity.

Approach We approach the topic through the analytical lens of identity work. We present a case study of a community of IT students during their first year of studies, including participant observation, focus groups, and surveys. We focus on what community means to the individuals located within a specific social context. This allows us to examine ICT use and adoption holistically as a key aspect of community formation and identity maintenance.

Findings We depict everyday interactions in which the choice of an older information communication technology, Internet Relay Chat, serves participants in their quest for social belongingness in their community and in distinguishing the community positively from other social groups. This chapter describes how identity work is accomplished by adopting and valuing shared, social views about users versus non-users, including: (1) emphasizing the skills and efforts needed for using Internet Relay Chat (IRC), (2) undermining the use of other technologies, and (3) deploying and referencing IRC jargon and “insider humor” within the broader community.

Originality/value of paper By examining online and offline social interactions in a defined community over time, we expose the process of identity work in a holistic manner. Our analysis emphasizes the underlying process where media choices can be harnessed to fulfill the need to identify with groups and feel affirmed in one’s claims to both personal and social identity.

Keywords Social identity; identity work; media choice; Internet Relay Chat (IRC); case studies; Information and Communication Technologies (ICT)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: